AKADEMIA UWIELBIAM

Klasy 6 i 7 brały udział w programie profilaktyki zdrowotnej AKADEMIA UWIELBIAM. Celem programu jest edukacja młodzieży na temat podstaw zdrowego stylu życia, potrzeby różnicowania produktów w codziennej diecie oraz uświadomienie uczniom, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. Uczestnicy Akademii Uwielbiam dowiedzieli się nie tylko, jak powinno wyglądać prawidłowe i racjonalne odżywianie. Akademia Uwielbiam uczy także właściwych zachowań związanych z niemarnowaniem żywności i doceniania wartości wspólnych posiłków i ich przygotowywania, a także radości z gotowania. Uczniowie przeprowadzili lekcje na podstawie przygotowanych scenariuszy. Wystartowali również w konkursach kulinarnych grupowych i indywidualnych. Wyniki nie są jeszcze znane, ale dla chętnych podajemy przepis do wykonania i zjedzenia. Zajęci odbyły się w klasach: 6a – Monika Czech, 6b – Basia Dubaj, 7a – Dagmara Kajzar.

Przepis na sałatkę warzywną „Kolorowa Dolina”

Składniki:
Sałatka:
½ kapusty  pekińskiej,
6 korniszonów firmy „Krakus”
15 dkg pomidorów koktajlowych,
20 dkg żółtego sera,
4 łyżki nasion słonecznika,
20 dkg kukurydzy konserwowej.
Dressing:
1 łyżka soku z cytryny,sól,pieprz.
Potrzebny sprzęt: miska, deska do krojenia, nóż.
Sposób przygotowania:

  • Warzywa umyj i osusz.
  • Liście kapusty porwij na mniejsze kawałki i wsyp do miski.
  • Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  • Ser żółty i korniszony pokrój w kostkę, przygotuj kukurydzę
    i wymieszaj z innymi składnikami sałatki.
  • Wykonaj dressing: łyżeczkę soku z cytryny wymieszaj z pieprzem i solą. Odstaw na kilka minut. Następnie przygotowanym sosem polej całą sałatkę.
  • Wszystkie składniki wymieszaj. Miskę włóż do lodówki na około 2 godziny. Gotowe!

Sałatkę można podawać z grzankami.
Smacznego!

6 marca 2019