AKADEMIA UWIELBIAM
Klasy 6 i 7 brały udział w programie profilaktyki zdrowotnej AKADEMIA UWIELBIAM. Celem programu jest edukacja młodzieży na temat podstaw zdrowego stylu życia, potrzeby różnicowania produktów w codziennej diecie oraz uświadomienie uczniom, jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu. Uczestnicy Akademii Uwielbiam dowiedzieli się nie tylko, jak powinno wyglądać prawidłowe i racjonalne odżywianie. Akademia Uwielbiam uczy także właściwych zachowań związanych z niemarnowaniem żywności i doceniania wartości wspólnych posiłków i ich przygotowywania, a także radości z gotowania. Uczniowie przeprowadzili lekcje na podstawie przygotowanych scenariuszy. Wystartowali również w konkursach kulinarnych grupowych i indywidualnych. Wyniki nie są jeszcze znane, ale dla chętnych podajemy przepis do wykonania i zjedzenia. Zajęci odbyły się w klasach: 6a – Monika Czech, 6b – Basia Dubaj, 7a – Dagmara Kajzar.
Przepis na sałatkę warzywną „Kolorowa Dolina”
Składniki:
Sałatka:
½ kapusty pekińskiej,
6 korniszonów firmy „Krakus”
15 dkg pomidorów koktajlowych,
20 dkg żółtego sera,
4 łyżki nasion słonecznika,
20 dkg kukurydzy konserwowej.
Dressing:
1 łyżka soku z cytryny,sól,pieprz.
Potrzebny sprzęt: miska, deska do krojenia, nóż.
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj i osusz.
- Liście kapusty porwij na mniejsze kawałki i wsyp do miski.
- Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
- Ser żółty i korniszony pokrój w kostkę, przygotuj kukurydzę
i wymieszaj z innymi składnikami sałatki. - Wykonaj dressing: łyżeczkę soku z cytryny wymieszaj z pieprzem i solą. Odstaw na kilka minut. Następnie przygotowanym sosem polej całą sałatkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj. Miskę włóż do lodówki na około 2 godziny. Gotowe!
Sałatkę można podawać z grzankami.
Smacznego!