ŚWIĘTO DYNI

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce popularnie zwana była pod nazwą bania. Historia dyni sięga czasów starożytnych – słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117–56 r. p.n.e.) podawał na swoich ucztach dynię smażoną w miodzie. W XV w. dynia przypłynęła na statkach Krzysztofa Kolumba – on sam zresztą odnotował w swoim pamiętniku dzień, w którym po raz pierwszy ujrzał to niezwykłe olbrzymie warzywo. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu. W Polsce szybko zdobyła popularność – pożywne i smaczne potrawy z dyni pojawiały się na wszystkich stołach. W ramach propagowania zdrowego odżywiania, poświęciliśmy ten dzień uwadze dyni. Malowanki, przebieranki, dyskusje i zabawa przeplatały się z przepisami na zupę dyniową, na ciasto z dyni, z przetworami dyniowymi i sałatkami z pestkami dyniowymi.

31 października 2021